5,5 mld zł dla Alior Banku z Funduszu Gwarancji Płynnościowych BGK na zabezpieczenie kredytów dla firm

Bank Gospodarstwa Krajowego podpisał z Alior Bankiem umowę na powierzenie mu 5,5 mld zł z Funduszu Gwarancji Płynnościowych BGK na zabezpieczenie kredytów obrotowych dla średnich i dużych przedsiębiorstw.

– Dzięki umowie z BGK na 5,5 mld zł będziemy w stanie zabezpieczyć naszym klientom biznesowym kapitał o wartości niemal 7 mld zł – mówi Aleksandra Podobińska-Durka, dyrektor Działu Funduszy Unii Europejskiej i Programów Publicznych w Alior Banku.

Przyznany limit w wysokości 5,5 mld zł zostanie przeznaczony na zabezpieczenie kredytów odnawialnych, również w rachunku bieżącym, i nieodnawialnych, udzielanych po 1 marca br.

Dzięki umowie podpisanej z BGK, Alior Bank uruchomił Portfelową Linię Gwarancyjną z Funduszu Gwarancji Płynnościowej. Nowa gwarancja ułatwi przedsiębiorcom utrzymanie płynności finansowej. Obejmie do 80% finansowania i może zabezpieczyć duże kredyty, nawet do 250 mln zł. To kolejne ułatwienie, które wprowadza BGK w ramach planu pomocowego dla firm na czas pandemii.

ŹRÓDŁOAlior Bank,