ING na czele rankingu „Forbesa”

Brunon Bartkiewicz ponownie zwyciężył w rankingu Bankowiec Roku „Forbesa”. To piąte wyróżnienie z rzędu dla ING Banku Śląskiego.

– To najlepiej zrównoważony bank w Polsce – bardzo szybko rośnie, ale jednocześnie pozostaje efektywny i bezpieczny – napisał Forbes o ING Banku Śląskim.

Ocena rankingu miesięcznika “Forbes” opiera się na parametrach finansowych, obiektywnie obrazujących kondycję banków w trzech kluczowych obszarach działania: efektywności i skali dostarczanych zysków, tempa wzrostu biznesu oraz umiejętności zapanowania nad ryzykiem działania. Punkty w rankingu zostały przyznane na podstawie 14 wskaźników, w tym wskaźników ROE, ROA, relacje koszty/dochody, depozyty/zobowiązania, współczynnik wypłacalności czy średnioroczna dynamika wzrostu wyników, kredytów oraz depozytów. Druga część oceny to punkty przyznane przez jury, w skład którego weszli uznani bankowcy, oraz redakcja Forbesa.

W sumie ING Bank Śląski zdobył 92 na 100 punktów.

Brunon Bartkiewicz został powołany na stanowisko prezesa ING Banku Śląskiego w kwietniu 2016 roku. Poprzednio pełnił tę funkcję dwukrotnie, w latach 1995 – 2000 oraz 2004 – 2009.  Prezesem ING w latach 2010 – 2016 była Małgorzata Kołakowska, która obecnie zarządza bankowością korporacyjną w Grupie ING w Wielkiej Brytanii, Irlandii oraz na Bliskim Wschodzie.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski