ING Bank Śląski wybrał 10 finalistów szóstej edycji Programu Grantowego. Tym razem bank przeznaczy 1 mln zł na najlepsze rozwiązania, które będą wspierać zrównoważoną produkcję żywności.
- AdiPlus – substancja poprawiająca wchłanianie herbicydów i nawozów przez rośliny, pomagając w zmniejszeniu zużycia środków chemicznych w rolnictwie;
- EmbeddedSystems.do – rozwiązanie ESLOG do monitorowania procesów logistycznych i magazynowych żywności;
- Food Jack – roślinna alternatywa dla mięsa i ryb bazująca na owocu chlebowca różnolistnego (jackfruit);
- Hydropolis – wydajna i ekonomiczna uprawa roślin na farmach wertykalnych;
- Microbe Plus – technologia Microbe+ wzmacniająca naturalną odporność roślin na patogeny oraz stres suszowy;
- Osmia Future – siedliska dla pszczół samotnic z aplikacją mobilną, która pozwala na optymalizację zapylania sadów;
- Planeat – technologia i produkcja soczystych roślinnych zamienników mięsa i ryb;
- PROTEINrise – technologia odzyskiwania białka z młóta – odpadu z produkcji piwa;
- Ribes Technologies – autonomiczna, selektywna ochrona plantacji przy użyciu AI;
- SERio – pierwszy na świecie roślinny ser z łubinu.
Najlepsze rozwiązania zgłoszone do konkursu otrzymają granty na dalszy rozwój projektów. Za pierwsze miejsce jest to 400 tys. zł, za drugie miejsce 300 tys. zł, a za trzecie miejsce 150 tys. zł. Przewidziana jest też możliwość przyznania nagród dodatkowych – wyróżnień o łącznej wartości 150 tys. zł, w tym nagrody publiczności wielkiego finału.
Wyboru najlepszych rozwiązań dokona kapituła złożona z przedstawicieli ING Banku Śląskiego, biznesu, nauki oraz organizacji pozarządowych. Zwycięzcy wyłonieni zostaną 4 grudnia podczas gali finałowej.