ING ogłosił finalistów 6. edycji Programu Grantowego

ING Bank Śląski wybrał 10 finalistów szóstej edycji Programu Grantowego. Tym razem bank przeznaczy 1 mln zł na najlepsze rozwiązania, które będą wspierać zrównoważoną produkcję żywności.

  1. AdiPlus  substancja poprawiająca wchłanianie herbicydów i nawozów przez rośliny, pomagając w zmniejszeniu zużycia środków chemicznych w rolnictwie;
  2. EmbeddedSystems.do – rozwiązanie ESLOG do monitorowania procesów logistycznych i magazynowych żywności;
  3. Food Jack – roślinna alternatywa dla mięsa i ryb bazująca na owocu chlebowca różnolistnego (jackfruit);
  4. Hydropolis – wydajna i ekonomiczna uprawa roślin na farmach wertykalnych;
  5. Microbe Plus – technologia Microbe+ wzmacniająca naturalną odporność roślin na patogeny oraz stres suszowy;
  6. Osmia Future – siedliska dla pszczół samotnic z aplikacją mobilną, która pozwala na optymalizację zapylania sadów;
  7. Planeat – technologia i produkcja soczystych roślinnych zamienników mięsa i ryb;
  8. PROTEINrise – technologia odzyskiwania białka z młóta – odpadu z produkcji piwa;
  9. Ribes Technologies  autonomiczna, selektywna ochrona plantacji przy użyciu AI;
  10. SERio – pierwszy na świecie roślinny ser z łubinu.

Najlepsze rozwiązania zgłoszone do konkursu otrzymają granty na dalszy rozwój projektów. Za pierwsze miejsce jest to 400 tys. zł, za drugie miejsce 300 tys. zł, a za trzecie miejsce 150 tys. zł. Przewidziana jest też możliwość przyznania nagród dodatkowych – wyróżnień o łącznej wartości 150 tys. zł, w tym nagrody publiczności wielkiego finału.

Wyboru najlepszych rozwiązań dokona kapituła złożona z przedstawicieli ING Banku Śląskiego, biznesu, nauki oraz organizacji pozarządowych. Zwycięzcy wyłonieni zostaną 4 grudnia podczas gali finałowej.

ŹRÓDŁOING Bank Śląski