Mirosław Czekaj ze zgodą KNF na objęcie stanowiska Prezesa Zarządu BGK

18 lipca 2024 r. Komisja Nadzoru Finansowego wyraziła zgodę na objęcie przez Mirosława Czekaja stanowiska Prezesa Zarządu Banku Gospodarstwa Krajowego. Od 12 kwietnia br. pełnił obowiązki Prezesa BGK na mocy decyzji Prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska.

Dr hab. Mirosław Czekaj ma bogate, blisko 30-letnie doświadczenie w zarządzaniu dużymi podmiotami gospodarczymi, w tym bankami i instytucjami finansowymi.

W latach 1996-1997 był członkiem Rady Nadzorczej Pomorskiego Banku Kredytowego w Szczecinie.

W latach 2004-2006 był wiceprezesem Banku Gospodarstwa Krajowego nadzorującym działalność komercyjną banku, współpracę z klientami komercyjnymi i samorządami a także zarządzanie siecią oddziałów.

Od 2009 do 2016 r. pełnił funkcję wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej PKO Banku Polskiego oraz przewodniczącego Komitetu Audytu w tym banku, gdzie nadzorował m.in. proces raportowania finansowego, audytu wewnętrznego, zarządzania ryzykiem, zarządzania zgodnością oraz audytu zewnętrznego.

Wielokrotnie był przewodniczącym lub członkiem rad nadzorczych wielu podmiotów sektora publicznego.

Do kwietnia 2024 r. Mirosław Czekaj pełnił funkcję skarbnika m.st. Warszawy.

Doktor habilitowany Mirosław Czekaj jest adiunktem w Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie SGH w Warszawie, gdzie specjalizuje się w zagadnieniach naukowych dotyczących w szczególności finansów publicznych, w tym planowania budżetowego oraz sprawozdawczości finansowej. Autor kilkudziesięciu publikacji o tej tematyce w krajowych i zagranicznych czasopismach naukowych.

Mirosław Czekaj jest także biegłym rewidentem.

ŹRÓDŁOBGK