Pekao Faktoring liderem wzrostu rynku faktoringu w Polsce

Faktoring to coraz bardziej popularny sposób finansowania działalności bieżącej firm. Jego atrakcyjność wynika z bardzo prostych i przejrzystych zasad uzyskania środków finansowych, które mogą być przeznaczone przez przedsiębiorców na dowolny cel. W I kwartale br. rynek przyrósł o 18 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego, a firmy zrzeszone w Polskim Związku Faktorów (PZF) osiągnęły w tym okresie obroty w wysokości blisko 63 mld PLN. Liderem wzrostu faktoringu w Polsce w I kwartale 2019 r. był Pekao Faktoring Sp. z o.o. Ta należąca do Banku Pekao S.A. spółka zanotowała ponad 90-procentowy wzrost nabywanych wierzytelności r/r, co pozwoliło jej osiągnąć udział w rynku na poziomie 13 proc.

To już drugi rok z rzędu, kiedy Pekao Faktoring może poszczycić się największym przyrostem obrotów. Także w 2018 r. spółka była pod tym względem liderem, ze wzrostem r/r na poziomie 86 proc. Jednocześnie przyrost całego rynku (wg danych Polskiego Związku Faktorów) wyniósł 27 proc. r/r. Co więcej, wstępne dane spółki za maj 2019 r. potwierdzają utrzymanie tej znaczącej dynamiki przyrostu wyników r/r.

Głównym motorem wzrostu był w ostatnim okresie faktoring pełny (w kraju i eksporcie), w którym to Pekao Faktoring jest liderem polskiego rynku z 20-procentowym udziałem (wg danych Polskiego Związku Faktorów za I kwartał br.). Spółka specjalizuje się także w faktoringu importowym, obsługując aż 35 proc. rynku.

Faktoring pełny jest dziś najszybciej rozwijającym się rodzajem faktoringu, ponieważ poza standardowymi korzyściami, tj. szybkim finansowaniem, zarzadzaniem portfelem wierzytelności i weryfikacją wiarygodności dłużników, zapewnia także ochronę klienta przed niewypłacalnością dłużników. Stanowi to znaczącą wartość dodaną dla coraz większej grupy klientów.

Jednak faktoring pełny to nie jedyne źródło rozwoju spółki – jej wzrost widoczny jest również w innych aspektach działalności. Pekao Faktoring prowadzi obecnie rozliczenia dla ponad 15 tys. podmiotów, utrzymując strumień finansowania swoich klientów w kwocie ponad 2 mld PLN.

Osiągnięcie takich przyrostów oraz pozycji rynkowej było możliwe dzięki aktywnemu wsparciu Banku Pekao i uwzględnieniu naszej specjalizacji w celach strategicznych Grupy Pekao. Wdrożone przez nią narzędzia wspierające faktoring powodują, że optymistycznie patrzymy również w przyszłość. Planujemy dalej się rozwijać i odpowiadać na potrzeby klientów – mówi Magdalena Ciechomska-Barczak, Prezes Zarządu Pekao Faktoring.

ŹRÓDŁOBank Pekao