Naturalne rozwiązania klimatyczne, takie jak rolnictwo regeneratywne, mogą dostarczyć nawet 37% globalnych redukcji emisji wymaganych do 2030 roku. Dlatego też transformacja sektora rolno-spożywczego jest niezbędna do osiągnięcia celów klimatycznych. Z tym, że wciąż pojawiają się pytania, jak przyspieszyć i prowadzić transformację tego obszaru? Odpowiedzi poszukiwali uczestnicy kolejnego spotkania Chapter Zero Poland, które odbyło się w centrali Banku BNP Paribas.
Żywność stoi tuż za paliwem w kolejce problemów, które musimy rozwiązać, by opanować kryzys klimatyczny. Właśnie o rozwiązaniach dla rolnictwa i produkcji żywności debatowali uczestnicy spotkania Chapter Zero Poland, które miało miejsce w centrali Banku BNP Paribas.
– System żywnościowy wymaga naszej wspólnej uwagi i działania, bo odpowiada za ok. 27% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Według szacunków ok. dwie trzecie tej wartości wynika z wylesiania, emisji metanu z hodowli zwierząt oraz intensywnego nawożenia. Sensu nadaje fakt, że zarówno tereny rolnicze, jak i systemy dostarczania żywności można przekształcić w taki sposób, by z pozycji emitentów, stały się pochłaniaczami węgla. Taka sytuacja miała miejsce przez tysiąclecia – mówi Lucyna Stańczak-Wuczyńska przewodnicząca Rady Chapter Zero Poland, członkini niezależna Rady Nadzorczej Banku BNP Paribas
– Produkcja żywności jest drugim, po energetyce, najważniejszym źródłem emisji CO₂, co czyni ją jednym z kluczowych obszarów dla realizacji celów Porozumienia Paryskiego – wskazuje Anne Pointet, członkini zarządu Grupy BNP Paribas.
Regeneratywne praktyki – realna szansa na redukcję emisji
Naturalne rozwiązania klimatyczne, takie jak rolnictwo regeneratywne, mogą dostarczyć nawet 37% globalnych redukcji emisji wymaganych do 2030 roku. Największy potencjał tkwi w sekwestracji węgla w glebie – sięgającej nawet 5,5 Gt CO₂ rocznie. Co istotne, koszt takich działań (10–100 USD/t CO₂) jest znacznie niższy niż technologii wychwytu CO₂ z atmosfery (ponad 300 USD/t).
– Zmiana podejścia do wykorzystania zasobów jest konieczna, lecz nie można oczekiwać, że wydarzy się to od razu – podczas spotkania Chater Zero Poland podkreślał Robert Gerlach, CEO Klim.
Oprócz potencjału redukcji emisji, praktyki regeneratywne poprawiają zdolność gleby do magazynowania wody, wspierają bioróżnorodność (m.in. zapylaczy i mikroorganizmów), zwiększają odporność na susze i inne wstrząsy klimatyczne. Dla producentów oznacza to także wymierne korzyści: niższe koszty nawozów i pestycydów, stabilniejsze łańcuchy dostaw oraz lepszy dostęp do finansowania zgodnego z celami ESG.
Biznes nie czeka na regulacje – sam definiuje kierunek transformacji
Liderzy rynku – Nestlé, PepsiCo, Unilever, Danone, General Mills – inwestują miliardy dolarów rocznie w zieloną transformację swoich łańcuchów dostaw, a poziom ich rocznych przychodów, czyni ich decyzje rynkowo istotnymi nie tylko dla sektora spożywczego, ale i dla całej gospodarki.
Transformacja systemu żywnościowego i realizacja ambitnych celów redukcji emisji Scope 3 nie będzie możliwa bez ścisłej współpracy z producentami rolnymi oraz przetwórcami surowców i instytucjami finansowymi. Coraz więcej sieci handlowych składa ambitne zobowiązania klimatyczne, aktywizując tym samym cały łańcuch dostaw:
- Walmart – redukcja emisji o 1 Gt CO₂e do 2030 r.[1]
- Carrefour – –32% Scope 3 do 2030 r.[2]
- Tesco – –55% emisji z energii i produkcji surowców rolnych do 2032 r.[3]
– Grupa BNP Paribas od lat konsekwentnie angażuje się w zieloną transformację produkcji żywności poprzez aktywne uczestnictwo w inicjatywach klimatycznych, takich jak współpraca z Chapter Zero Poland. Wówczas wymieniamy się doświadczeniami, pogłębiamy wiedzę i budujemy partnerstwa, które przyspieszą transformację i pozwolą wypracować wspólne strategie na rzecz zrównoważonej przyszłości – podsumowuje Lucyna Stańczak-Wuczyńska przewodnicząca Rady Chapter Zero Poland, członkini niezależna Rady Nadzorczej Banku BNP Paribas.
BNP Paribas – lider finansowania sektora Food & Agro bierze odpowiedzialność za jego zrównoważoną transformację
Z 24% udziałem w krajowym rynku kredytów dla rolnictwa, Bank BNP Paribas jest jednym z kluczowych partnerów finansowych producentów surowców i przetwórców żywności w Polsce. Jako odpowiedzialna instytucja finansowa, bank nie tylko zapewnia finansowanie, ale dzieli się know-how i konsekwentnie buduje ekosystem rozwiązań wspierających zieloną transformację sektora. Świadomy, że 80–95% emisji firm spożywczych to emisje z łańcucha dostaw (Scope 3), Bank BNP Paribas rozwija narzędzia ułatwiające dekarbonizację systemu produkcji żywności, promuje regeneratywne praktyki i wspiera odbudowę bioróżnorodności.
Przykładem może być platforma Klim, w którą zainwestował Grupa BNP Paribas. Globalnie z tego narzędzia korzysta już ponad 3 500 gospodarstw na 700 000 ha. To powierzchnia odpowiadająca niemal jednej trzeciej całkowitej powierzchni uprawnej w Polsce. Z kolei współpraca z McCain Foods w Polsce wspiera wdrażanie regeneratywnych metod uprawy ziemniaków – poprzez doradztwo agronomiczne, narzędzia cyfrowe i unikalne modele finansowania.
– Jako lider finansowania sektora rolno-spożywczego wiemy, że transformacja wymaga ogromnych inwestycji, co stanowi zarówno szansę, jak i wyzwanie dla firm z tych obszarów. Bank BNP Paribas konsekwentnie wspiera działania na rzecz zrównoważonego rozwoju, widząc w nim szereg korzyści dla polskich przedsiębiorstw. W obszarze finansowania dekarbonizacji już zaangażowaliśmy znaczące środki, ale to nadal początek drogi – mówi Jarek Rot, dyrektor wykonawczy Obszaru Zrównoważonego Rozwoju w Banku BNP Paribas.
Trzy kluczowe wyzwania, jeden cel: zrównoważona przyszłość sektora rolno-spożywczego
Spotkania Chapter Zero Poland pomagają prezesom, prezeskom oraz członkom i członkiniom rad nadzorczych zidentyfikować ryzyka i szanse, jakie niesie zmiana klimatu, a następnie zainwestować w odpowiednie możliwości oraz opracowanie strategii biznesowych w zakresie łagodzenia zmiany klimatu i przystosowania się do niej. Podczas ostatniego spotkania, którego gospodarzem był Bank BNP Paribas, eksperci i liderzy biznesu dyskutowali o dekarbonizacji łańcucha produkcji żywności, regeneratywnym podejściu do upraw i roli finansowania w budowaniu odpornego systemu żywnościowego.
Program wydarzenia skupił się na trzech strategicznych obszarach, które zadecydują o przyszłości łańcucha produkcji żywności: bezpieczeństwie żywnościowym, dekarbonizacji oraz roli bioróżnorodności w budowaniu odporności i rentowności.
O Chapter Zero Poland
Chapter Zero Poland to część globalnej inicjatywy Climate Governance Initiative, która wspiera członków rad nadzorczych w zrozumieniu wpływu zmian klimatu na działalność firm oraz w podejmowaniu decyzji strategicznych uwzględniających ryzyka i szanse transformacyjne.
[1] https://www.esgtoday.com/walmart-hits-goal-to-reduce-1-billion-tons-of-supply-chain-emissions-6-years-ahead-of-2030-target/
[2] https://www.carrefour.com/sites/default/files/2024-06/Plan%20Climat%202023_Groupe%20Carrefour_Publication%20mai%202024%20%282%29_fren-GB.docx.pdf
[3] https://esgnews.com/retail-giant-tesco-aims-for-55-cut-in-scope-3-emissions-by-2032/