Revolut udostępnił konto Revolut Pro dla osób pracujących na własny rachunek

• Revolut Pro to darmowe konto bankowe do działalności gospodarczej prowadzonej przez klientów indywidualnych na własny rachunek, dedykowane niezależnym profesjonalistom, którzy osiągają dochód łącząc różne formy zarobkowania
  • Usługa startuje jednocześnie w 8 krajach w Europie i obejmuje m.in. 1% cashbacku na kartach debetowych, przyjmowanie płatności w wielu walutach z pomocą kodów QR, generowanie wzorów faktur i linków do płatności

Revolut, globalna aplikacja finansowa, z której korzysta 20 milionów klientów indywidualnych i setki tysięcy firm, ogłosił dziś premierę Revolut Pro. Nowe konto w ofercie Revolut służy do zarządzania wydatkami, płatnościami i przychodami pochodzącymi z jednoosobowej działalności gospodarczej, freelancu, okazji, zleceń lub dodatkowych form zarobku. Revolut Pro powstał z myślą o potrzebach osób samozatrudnionych, programistów, dziennikarzy, fotografów, influencerów, trenerów personalnych i innych osób zarabiających na własny rachunek. Zaletą rozwiązania pośredniego, między kontem osobistym i firmowym, jest jego efektywność, prostota i wygoda.

Usługa startuje jednocześnie w 8 krajach w Europie: Polsce, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Francji, Rumunii, Hiszpanii, Portugalii i Litwie. Konto Revolut Pro jest darmowe i nie wymaga miesięcznych opłat, minimalnego depozytu lub obrotów. Można je utworzyć w aplikacji Revolut w ok. 2 minuty i chwilę później korzystać już z 1% cashbacku na karcie debetowej. Revolut Pro pozwala klientom szybko i bezpiecznie realizować przelewy bankowe, płatności do banków zewnętrznych i innych kont w Revolut. Usługa umożliwia prowadzenie działalności gospodarczej bez pełnego bankowego konta firmowego. Revolut Pro można łączyć z planami Standard, Plus, Premium i Metal.

Revolut Pro to wielowalutowe płatności kartą fizyczną lub wirtualną, Google Pay i Apple Pay, oraz tradycyjne przelewy bankowe. Ponieważ klienci indywidualni i firmy używają coraz więcej płatności cyfrowych, w miejsce gotówki, Revolut Pro pozwala indywidualnym profesjonalistom przyjmować płatności błyskawicznie i łatwo za pomocą urządzenia Revolut Reader, telefonem lub online dzięki kodom QR, linkom do płatności lub na fakturę.

Dynamiczna ekspansja samozatrudnienia i zjawiska gig-ekonomii, w której poruszają się osoby dorabiające dodatkowymi zajęciami, handlem w internecie, artyści, blogerzy, trenerzy personalni oraz powszechność jednoosobowej działalności gospodarczej, z której korzystają osoby wykonujące także tradycyjne zawody jak prywatny nauczyciel języka obcego, opiekun czy pomoc domowa, stworzyły potrzebę prostego zarządzania wydatkami i przychodami – niezależnie czy chodzi o zlecenia stałe, prace sezonowe, okazyjne projekty czy drobny handel” – powiedział Jan Mier, odpowiedzialny za Revolut Pro z ramienia CEO Office.

“25% dorosłych Brytyjczyków generuje 20% swoich przychodów z prac dodatkowych, dostarczając tym samym 72 miliardów GBP – ok. 3.6% – do PKB Wielkiej Brytanii. By zarządzić tą częścią swoich finansów, freelancerzy, przedstawiciele zawodów kreatywnych, osoby prowadzące drobny handel musiały do tej pory wybierać między kontem indywidualnym i pełnym kontem firmowym. Żadna z tych opcji nie jest optymalna. Revolut Pro to odpowiedź na rosnącą potrzebę niezależnych profesjonalistów, by efektywnie kontrolować finanse, przychody, wydatki i płatności za wykonaną pracę.”

Revolut Pro to jeden z wielu elementów oferty Revolut Business dla przedsiębiorców, który pozwala zarządzać finansami firmy łatwiej i skuteczniej. W przypadku gdy potrzeby i skala biznesu rosną, można zrobić upgrade konta Pro do jednego z kont Revolut Business, które oferują funkcje dodatkowe, zbiorcze i masowe płatności, zarządzanie wydatkami zespołu, integrację poprzez API oraz dostęp do aplikacji księgowych.

* * * (1) Źródło:  The Side Hustle Economy – A White Paper from Henley Business School * * * Jak znaleźć konto Pro w aplikacji? Należy wejść w zakładkę Centrum (Hub) > a następnie na górze listy dotknąć niebieski kafelek z ikonką aktówki Revolut Pro (obok kafelka Revolut <18 dla dzieci, sekcja Niezbędnik) * * * Jan Mier
Jan Mier dołączył do Revolut w październiku 2021 roku jako Operating Partner w CEO Office, gdzie raportuje bezpośrednio do Nika Storońskiego. Na co dzień zajmuje się strategicznymi dla rozwoju Revolut projektami, w tym wdrażaniem wybranych innowacyjnych produktów (np. Revolut Pro). Zanim dołączył do Revolut pracował jako konsultant w McKinsey gdzie specjalizował się w strategii i cyfryzacji spółek z sektora finansowego w Europie i na Bliskim Wschodzie (EMEA). Jest absolwentem programu MBA na INSEAD, studiował informatykę w Imperial College w Londynie. Na co dzień mieszka i pracuje w Warszawie. * * *

ŹRÓDŁORevolut