Revolut wchodzi do kolejnych krajów z “lekką” wersją aplikacji

• Revolut Lite, uproszczona wersja aplikacji Revolut, jest już dostępna w Armenii, Mołdawii i Makau
  • Revolut to jedna z niewielu aplikacji na świecie, która umożliwia natychmiastowe i bezpłatne wysyłanie i odbieranie pieniędzy w 42 krajach na 4 kontynentach
  • W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2023 r. klienci Revolut zrealizowali ok. 85 milionów bezpłatnych transakcji peer-to-peer (z Revolut na Revolut)
  • Revolut nie pobiera prowizji gdy klienci wysyłają i przyjmują przelewy między sobą*. Z kolei opłata 1% za przelewy z aplikacji Revolut Lite na rachunki bankowe inne niż Revolut i 3% na karty inne niż Revolut zostaną zniesione do 31 lipca 2023 r. z okazji premiery na trzech nowych rynkach
  • Relacje Polski z Mołdawią są nie tylko sportowe (wczorajszy mecz w Kiszyniowie) czy handlowe – nad Wisłą mieszka i pracuje wiele osób z Mołdawii. Polska przyciąga pracowników (m.in. ułatwienia w aplikowaniu o wizę) z wielu kierunków, także Azji, Bliskiego Wschodu, Kaukazu i Afryki – rozwiązania takie jak Revolut Lite mogą być im pomocne w sprawach finansowych (m.in. bezpłatne i błyskawiczne przesyłanie środków do rodziny w domu)

Revolut, globalna aplikacja finansowa, z której korzysta ponad 30 milionów klientów na świecie i ponad 2,5 miliona klientów w Polsce, ogłosiła, że Revolut Lite – “lekka” wersja aplikacji Revolut, której można używać do wysyłania i odbierania pieniędzy – jest już dostępna także w Armenii, Mołdawii i Makau. Klienci na trzech nowych rynkach otrzymują dostęp do szybkich, bezpłatnych i bezpiecznych przelewów pieniężnych Revolut.

Klienci w Armenii, Mołdawii i Makau będą teraz mogli przesyłać pieniądze do innych krajów Revolut Lite, takich jak Chile, Azerbejdżan i Sri Lanka, a także innych krajów, w których Revolut jest dostępny z pełną ofertą produktów – Wielkiej Brytanii, Europejskiego Obszaru Gospodarczego, USA, Japonii, Singapuru, Australii, Brazylii, a wkrótce także Indii, Nowej Zelandii i Meksyku.

Wysyłanie pieniędzy pomiędzy klientami Revolut jest bezpieczne, szybkie i bez opłat (p2p), co czyni Revolut jedną z pierwszych firm, które umożliwiają natychmiastowe, darmowe wysyłanie i odbieranie pieniędzy w 42 krajach na czterech kontynentach. W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2023 r. klienci Revolut wykonali około 85 milionów transakcji peer-to-peer (z Revolut na Revolut), aby wysłać pieniądze znajomym i rodzinie za pomocą aplikacji, oszczędzając w ten sposób miliony EUR/USD/etc. na opłatach, które musieliby wydać, gdyby wybrali tradycyjne metody transferu.

Oprócz wysyłania pieniędzy za pośrednictwem bezpłatnej funkcji peer-to-peer, klienci mogą też korzystać z globalnej infrastruktury transferu pieniędzy Revolut, aby wysyłać i odbierać pieniądze na i z kont bankowych i kart innych niż Revolut za opłatą w wysokości 1% i odpowiednio 3% (z zastrzeżeniem minimalnej opłaty w wysokości 1 USD). Każda opłata za przelew jest wyświetlona w aplikacji, zanim klient zaakceptuje transfer, a dla przelewów międzynarodowych oferowany jest atrakcyjny kurs wymiany. Opłata 1% i 3% za przelewy z aplikacji Revolut Lite na konta bankowe i karty inne niż Revolut zostanie zniesiona do 31 lipca 2023 r. z okazji startu na trzech nowych rynkach.

Revolut Lite to praktyczne rozwiązanie m.in. dla pracowników zagranicznych i studentów międzynarodowych. Firma umożliwi klientom w nowych krajach Revolut Lite dokonywanie konkurencyjnych cenowo i bezpiecznych przelewów międzynarodowych w ponad 25 walutach, szybciej i łatwiej niż tradycyjne firmy finansowe. Osoby mieszkające w sześciu krajach, w których dostępny jest aktualnie Revolut Lite, mogą pobrać aplikację i zarejestrować się, aby uzyskać dostęp do “lekkiej” wersji aplikacji. Pieniądze mogą być wysyłane na cały świat w mgnieniu oka, a większość przelewów dostarczanych jest w ciągu jednego dnia roboczego.

Cieszymy się, że możemy udostępnić aplikację Revolut Lite w kolejnych trzech krajach i tym samym poszerzać dostęp do szybkich, bezpiecznych i łatwych przelewów pieniężnych Revolut na całym świecie. Revolut na nowo definiuje sposób wysyłania i odbierania pieniędzy, upraszczając proces przelewów międzynarodowych, oferując konkurencyjne opłaty i kurs wymiany” – powiedział Wład Jacenko, współzałożyciel i CTO w Revolut.

„Tradycyjne przelewy mogą obarczać klientów ukrytymi opłatami, a my zrzekamy się opłat za przelewy, jeśli obie osoby korzystają z Revolut – bez względu na to, gdzie się aktualnie znajdują. Ponadto, oferujemy zawsze konkurencyjne kursy wymiany walut — z czego jesteśmy niezwykle dumni” – dodał Jacenko.

Fintech planuje uruchomienie “lekkiej” wersji aplikacji w kolejnych krajach jeszcze w 2023 roku. Revolut Lite ma też otrzymać dodatkowe funkcje. W ten sposób firma zamierza pomóc ludziom lepiej wykorzystywać swoje pieniądze. Revolut planuje zmienić sposób, w jaki świat wysyła i otrzymuje pieniądze, płynnie łącząc ludzi na całym świecie z usługami finansowymi, które są szybkie, wygodne, bezpieczne i konkurencyjne cenowo.

Aby rozpocząć korzystanie z Revolut Lite, należy pobrać aplikację ze sklepu Google Play lub Apple App Store i zarejestrować się, postępując zgodnie z instrukcjami. Klienci zostaną poproszeni o zweryfikowanie swojej tożsamości za pomocą ważnego dokumentu tożsamości. Po utworzeniu konta można łatwo wysyłać pieniądze w sekcji „Przelewy”.

ŹRÓDŁORevolut