Sukces czwartej edycji konferencji CEE Capital Markets

Blisko 30 spółek z Polski i innych krajów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej spotkało się z ponad 60 zagranicznymi inwestorami instytucjonalnymi podczas konferencji CEE Capital Markets,
• To już czwarta edycja wydarzenia organizowanego przez Dom Maklerski PKO Banku Polskiego we współpracy z Giełdą Papierów Wartościowych,
• Gościem specjalnym tegorocznej edycji był Wicepremier, Minister Rozwoju Mateusz Morawiecki, który zachęcał inwestorów zagranicznych do zainteresowania polskim rynkiem kapitałowym.

Czwarta edycja konferencji CEE Capital Markets – organizowana przez Dom Maklerski PKO Banku Polskiego we współpracy z Giełdą Papierów Wartościowych – zakończyła się sukcesem. Między 15 a 17 marca blisko 30 spółek z Polski i innych krajów z regionu EŚW spotkało się z ponad 60 zagranicznymi inwestorami instytucjonalnymi. Jest to największe tego typu wydarzenie organizowane poza Polską.

Gościem specjalnym tegorocznego wydarzenia był Wicepremier, Minister Rozwoju Mateusz Morawiecki. Podczas spotkania Wicepremier zachęcał przedstawicieli zagranicznych instytucji do inwestowania w Polsce. Zapowiedział również, że przyjęty przez rząd Plan na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju (tzw. plan Morawieckiego) powinien przełożyć sią na wzrost atrakcyjności inwestycji w Polsce, przy jednoczesnym zachowaniu stabilności makroekonomicznej.

Organizowana przez nas w Londynie konferencja jest jedną z najlepszych okazji na spotkanie z przedstawicielami największych światowych instytucji finansowych. Rosnące zainteresowanie ze strony spółek, inwestorów czy władz publicznych pokazuje, że zyskała ona miano najbardziej wartościowego i prestiżowego wydarzenia promującego polski rynek kapitałowy – mówi Filip Paszke, dyrektor Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego.

Pomimo trudnego i zmiennego otoczenia na globalnych rynkach finansowych, polski rynek kapitałowy ma do zaoferowania inwestorom zagranicznym szereg atrakcyjnych, zarówno wzrostowych jak i dywidendowych spółek. Wśród najważniejszych priorytetów GPW jest promocja polskiego rynku kapitałowego i pozyskiwanie nowych inwestorów. Cieszę się, że już po raz czwarty polska Giełda wspólnie z DM PKO BP organizuje CEE Capital Markets właśnie w Londynie. Jest to doskonała okazja dla inwestorów z Wielkiej Brytanii do spotkania się z największymi i najbardziej dynamicznymi spółkami z Polski. Cieszymy się z obecności i wsparcia Wicepremiera Mateusza Morawieckiego podczas CEE Capital Markets. Obecność wicepremiera podkreśla ogromną wagę, jaką nieustanie przykładamy do budowy pozytywnego wizerunku naszego rynku wśród zagranicznych inwestorów – dodaje Grzegorz Zawada, wiceprezes Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych.

Organizowana przez Dom Maklerski PKO Banku Polskiego i Giełdę Papierów Wartościowych corocznie od 2013 roku konferencja zyskuje coraz większe znaczenie i prestiż. Wydarzenie stanowi doskonałą okazję do spotkań przedstawicieli spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie z zarządzającymi funduszami i przedstawicielami największych instytucji finansowych z Londynu.

Konferencja dla spółek z całego regionu Europy Środkowo-Wschodniej

Celem konferencji jest promocja polskiego rynku kapitałowego wśród zagranicznych inwestorów. O ile poprzednie edycje konferencji skupiały się na krajowych spółkach, to w tym roku formuła spotkania została rozszerzona o przedsiębiorstwa z całego regionu Europy Środkowo-Wschodniej.

Myślę, że to świetna konferencja. Widzieliśmy się tu zarówno z inwestorami, którzy są już zaangażowani w Magyar Telekom i których spotykaliśmy w przeszłości, ale także z nowymi inwestorami, z którymi możemy nawiązać nowe relacje – stwierdził Marton Lennert, dyrektor działu relacji inwestorskich w Magyar Telekom.

Jesteśmy tu już po raz kolejny. Lubimy być w Londynie i lubimy być z PKO BP i polską giełdą. To jest dobra okazja, aby porozmawiać z inwestorami o naszej strategii, o naszych planach na przyszłość. O tym jak postrzegamy rozwój, dotychczasowe wyniki naszej Grupy i jak oni postrzegają nasze plany, jakie są ich reakcje na to co zamierzamy – powiedział Andrzej Skolmowski, wiceprezes Zarządu Grupy Azoty.

Ta konferencja ma też tę zaletę, że jest w dobrym terminie. Taki moment w połowie marca, po tym jak spółki publikują w Polsce roczne wyniki finansowe, jest świetnym czasem na to, żeby pojechać do inwestorów, pokazać te cyfry, a zarazem poopowiadać o tym jakie plany mają spółki na przyszłość – dodał Adam Kucza, dyrektor Biura Relacji Inwestorskich w Energa S.A.

Silna pozycja rynkowa Domu Maklerskiego PKO Banku Polskiego

W minionym roku DM PKO Banku Polskiego umocnił pozycję niekwestionowanego lidera w sesyjnych obrotach na rynku obligacji, gdzie jego udział przekroczył 50 proc. DM PKO plasuje się również w czołówce najbardziej aktywnych brokerów na rynku akcji. W 2015 roku jego udział w obrotach, biorąc pod uwagę transakcje sesyjne, pakietowe oraz inne, wynosił 9,1 proc., co przełożyło się na drugą pozycję w zestawieniu.

Dom Maklerski Banku był także jednym z najaktywniejszych uczestników na rynku IPO i SPO. Na rynku pierwotnym uczestniczył w organizacji emisji trzech spółek: Wirtualna Polska Holding, Atal oraz PEKABEX. Wartość transakcji przekroczyła 0,5 mld zł. Natomiast na rynku wtórnym brał udział w organizacji ofert Rafako, Globe Trade Centre oraz Pfleiderer Grajewo, o łącznej wartości ponad 1,25 mld zł.   Ponadto w ubiegłym roku DM PKO brał udział w transakcjach przyspieszonej budowy księgi popytu (ABB) banku Millennium oraz spółki Polenergia. Uczestniczył w wezwaniach na akcje Rovese, Echo Investment, Infovide-Matrix oraz HUTMEN oraz w konsorcjum sprzedaży akcji Private Equity Managers, Idea Bank, Vivid Games, Vind Mobile, Lokum Deweloper oraz Krynica Vitamin. W ramach Corporate Finance brał udział w transakcji nabycia udziałów spółki Advanced WorldTransport. przez PKP Cargo oraz w konsorcjum dystrybuującym obligacje spółek Ghelamco Invest. oraz KRUK.

Silna pozycja rynkowa DM PKO Banku Polskiego zaowocowała zdobyciem tytułu „Domu Maklerskiego Roku” w najnowszej edycji konkursu Byki i Niedźwiedzie organizowanego przez Parkiet. Doceniany jest również m.in. zespół maklerów instytucjonalnych, który regularnie plasuje się w czołówce branżowych rankingów miesięcznika Forbes. Do najlepszych na rynku należą również analitycy DM PKO. Zajmujący się analizą techniczną Przemysław Smoliński znalazł się w gronie TOP5 najlepszych analityków technicznych brytyjskiego magazynu The Technical Analyst. Z kolei Piotr Łopaciuk pozostał niepokonany w kategorii „Przemysł” w niedawnym zestawieniu Parkietu.

źródło: PKO Bank Polski