Platforma AIG – automatyzacja w ubezpieczeniach, na której korzystają wszyscy

Polski rynek ubezpieczeń rozwija się w szybkim tempie – pojawia się na nim coraz więcej innowacyjnych narzędzi, usprawniających zarządzanie procesami i obsługę klienta. Wśród prekursorów zmian w branży znajduje się firma AIG, która jako jedna z pierwszych w Polsce uruchomiła platformę ubezpieczeń online. Dzięki niej broker może  przygotować klientowi dopasowaną ofertę nawet w 5 minut.

Nadchodzące lata mogą być przełomowe dla branży ubezpieczeniowej. Wprowadzenie do użytku nowoczesnych aplikacji, programów ułatwiających zarządzanie ryzykiem czy nowych kanałów komunikacji oznacza wzmożenie rywalizacji towarzystw ubezpieczeniowych na polu najbardziej intuicyjnych i przyjaznych użytkownikowi rozwiązań. Innowacyjne narzędzia, oprócz ułatwień w obsłudze klienta, zapewniają też inne korzyści – przyczyniają się do poprawy rentowności firm ubezpieczeniowych i odciążają brokerów ubezpieczeniowych w procesie sprzedaży.

Jednym z głównych wyzwań stojących przed branżą ubezpieczeniową w ostatnich latach był wzrost opłacalności oraz skrócenie czasu poświęcanego przez brokerów na obsługę znaczącego wolumenu drobnych wniosków ubezpieczeniowych. Platforma internetowa to rozwinięcie idei, w myśl której broker ubezpieczeniowy powinien mieć możliwość przedstawienia klientowi jak najlepszej oferty w jak najkrótszym czasie.

1Dzięki nowemu narzędziu – po wprowadzeniu danych do systemu – broker jest w stanie w ciągu kilku minut wygenerować polisę gotową do wysłania klientowi. Platforma AIG, jako jedna z pierwszych w Polsce, pozwala na równoczesną, mobilną obsługę wielu rodzajów ubezpieczeń. Na obecnym etapie wprowadzamy do niej kolejne produkty ubezpieczeniowe z naszego portfolio. Podobne rozwiązania to przyszłość rynku ubezpieczeń” – mówi Dariusz Baran, dyrektor Działu Grupowych Ubezpieczeń Osobowych w AIG.

2Platforma AIG została dopasowana zarówno do potrzeb AIG, jak również samych brokerów, ceniących prostotę jej użycia, przystępny interfejs i szybkość działania. Dzięki Platformie, brokerzy są w stanie zaoferować dobrze dopasowane ubezpieczenia znacznie większej liczbie klientów, w krótszym czasie.

źródło: American International Group, Inc. (AIG)