Polisa szkolna podczas kwarantanny

Akcja #zostanwdomu i konieczność izolacji sprawiła, że dzieci uczestniczą w zajęciach przez internet, podczas gdy znaczna część dorosłych musi pracować zdalnie. Najmłodsi radzą sobie z nudą, szalejąc w domu i przydomowych ogrodach, co może się skończyć niefortunnym wypadkiem, np. urazem ręki lub nogi. W tej sytuacji warto pamiętać, że wykupione ubezpieczenie szkolne obowiązuje przez cały rok – także w trakcie trwania szkolnej kwarantanny i nadchodzących wakacji.

W ostatnich latach można zauważyć rosnący trend ku samodzielnemu ubezpieczeniu dzieci, podczas gdy szkolne polisy grupowe cieszą się mniejszą popularnością. Choć nazwa – szkolne – może okazać się myląca, warto pamiętać, że ubezpieczenie działa całą dobę, także w wakacje i niezależnie od tego, gdzie znajduje się dziecko. Gdy najmłodszy członek rodziny np. złamie nogę podczas jazdy na hulajnodze lub gry w piłkę w domowym ogrodzie, ubezpieczenie szkolne nadal obejmuje go ochroną.

2/3 wypadków małych dzieci zdarza się w domu[1]

Jak pokazują badania, większość wypadków i urazów dzieci do 4 lat ma miejsce w domu.[2] Według danych GUS, około 70% wypadków, podczas których interweniują ratownicy medyczni, wystąpiło w domu.

Zarówno uczniowie szkół, jak i studenci objęci są ochroną w ramach ubezpieczenia szkolnego, niezależnie od tego, czy edukacja odbywa się w placówkach oświatowych, czy w domu. To ważne zwłaszcza teraz, gdy ze względu na swoje bezpieczeństwo większość dzieci musi pozostać w domach, a rodzice są zajęci zdalną pracą – mówi Piotr Nowakowski z firmy Wiener.

Pogodzenie efektywnej pracy w trybie home office i opieki nad dziećmi może być dużym wyzwaniem. Wtedy nietrudno o nudę, niecodzienne pomysły najmłodszych i… niefortunny uraz.

Zgłoś nieszczęśliwy wypadek przez internet

Gdy już się przydarzy nieszczęśliwy wypadek, to warto wiedzieć, że szkodę można zgłosić nie tylko przez telefon i pocztę email, ale również przez platformę ubezpieczyciela. Sam proces zgłoszenia jest bardzo prosty: wystarczy wypełnić formularz, dołączyć skan dokumentów związanych z wypadkiem (m.in. zaświadczenie lekarskie) i poczekać na kontakt ze strony ubezpieczyciela.
[1] – Źródło: GUS (2011), Stan zdrowia ludności Polski w 2009 roku oraz dane przedstawione podczas kampanii edukacyjnej „Dom Bezpieczny”
[2] – Źródło: Dane przedstawione podczas kampanii edukacyjnej „Uwaga Dziecko”
ŹRÓDŁOWiener TU S.A.,