Pramerica uzupełnia braki krwi

W okresie powakacyjnym banki krwi odczuwają braki. Właśnie dlatego Pramerica Życie we współpracy z RCKiK w Warszawie, zorganizowała akcję krwiodawstwa w siedzibie towarzystwa, zbierając w sumie 12 litrów krwi.

W akcji krwiodawstwa wzięli udział nie tylko pracownicy firmy, Life Plannerzy® i współpracownicy z warszawskich oddziałów, ale także pracownicy firm sąsiadujących z towarzystwem: Skanska i Bank Zachodni WBK.

W naszej codziennej pracy poznajemy prawdziwe i przejmujące historie naszych klientów i doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że czasem jeden gest może uratować komuś życie. Dlatego Pramerica jest zawsze otwarta na inicjatywy, które mają na celu pomoc potrzebującym – wyjaśnia Małgorzata Morańska, rzecznik prasowy Pramerica Życie.

W akcji krwiodawstwa wzięło udział niemal 50 osób, spośród których 27 dawców przeszło pozytywną kwalifikację i oddało w sumie 12 litrów krwi.

Taka otwartość na współpracę świadczy o wysokiej świadomości oraz ogromnej empatii pracowników. Cieszę się, że do grona naszych partnerów dołącza coraz więcej firm, bo to pomaga nam promować odpowiedzialne społecznie postawy. Ważne jest to szczególnie teraz, gdy po okresie wakacyjnym w czasie trwających jeszcze urlopów krwi jest niewiele – dodaje Marzena Grędzicka-Przybysz, Kierownik Działu Promocji, Statystyki i Szkoleń RCKiK w Warszawie.

Niskie zasoby krwi w okresie letnim spowodowane są zwiększoną liczbą wypadków komunikacyjnych, Nie sprzyjają też wysokie temperatury, które mogą wpływać na pogorszenie stanu zdrowia osób cierpiących na choroby serca, czy układu krążenia, a w razie zaostrzenia objawów pacjenci Ci mogą wymagać transfuzji. Dodatkowo wyjazdy dawców do krajów tropikalnych stanowią jedną z przyczyn wykluczenia, dlatego tak ważne jest, aby jak najwięcej osób oddawało regularnie krew.

ŹRÓDŁOPramerica Życie TUiR SA