PZU przekazało kolejne quady dla GOPR

PZU wspiera Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe. W ramach współpracy przekazanych zostało GOPR pięć quadów ufundowanych przez PZU. Dzięki ich uniwersalności mogą być wykorzystywane w najtrudniejszych warunkach przez cały rok.

12 stycznia odbyła się uroczystość przekazania Górskiemu Ochotniczemu Pogotowiu Ratunkowego 5 quadów. Ich fundatorem jest PZU i będą wykorzystywane przez GOPR w prowadzeniu akcji ratowniczych. Przekazane quady mają możliwość zamontowania gąsienic – napędu alternatywnego, który umożliwia stosowanie pojazdów również zimą. W zeszłym roku PZU przekazało 7 pojazdów tego typu. GOPR wykorzystuje quady od 1998 roku i obecnie posiada 55 czterokołowców.

Podstawowym zestawem do prowadzenia działań ratowniczych przez GOPR jest samochód terenowy z przyczepkami. Jedna służy do przewożenia quada, a druga do transportowania osoby poszkodowanej. W trakcie akcji ratownicy dojeżdżają samochodem do miejsca, gdzie jest to tylko możliwe. Następnie przesiadają się na quada. Jeżeli i on nie może wjechać w jakiś teren pozostaję już tylko poruszanie się o własnych nogach.

Każdy z ratowników kierujących quadem w GOPR musi przejść specjalne szkolenie. Poruszanie się w terenie górskim tak dużym pojazdem wraz z przyczepką i często osobą poszkodowaną wymaga dużych umiejętności. Quady to duże ułatwienie dla ratowników GOPR. Dzięki wykorzystaniu pojazdów czterokołowych dotarcie do poszkodowanych jest znacznie prostsze i szybsze. Ponadto wzrasta również komfort transportowanych osób, którym niesiona jest pomoc. W samym tylko lecie quady są wykorzystywane w trakcie 1000 akcji!

– Dzisiaj ruszają ferie zimowe w Polsce. Przez najbliższych kilka tygodni będziemy wypoczywać i korzystać ze śnieżnej aury, która w tym roku dopisała. Mamy nadzieję, że sprzęt, który dzisiaj wszedł do służby GOPR będzie wykorzystywany rzadko. Będąc w górach czy to zimą czy latem pamiętajmy o zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa – powiedziała w trakcie wydarzenia Dorota Macieja, członek zarządu PZU Życie SA.

PZU wspiera z dumą ochotnicze służby ratownicze: GOPR i WOPR , składając hołd ich bezinteresownemu, niezwykłemu wysiłkowi na rzecz ratowania ludzkiego zdrowia i życia. Ratownicy dyżurują przez całą dobę, 365 dni w roku.  Wsparcie działalności statutowej organizacji ratowniczych przez PZU jest finansowane z funduszu prewencyjnego. Realizowane wspólnie inicjatywy przekładają się na poprawę świadomości i bezpieczeństwa w górach oraz w wodzie. Pokazujemy potencjalne zagrożenia, edukujemy, jak bezpiecznie czerpać przyjemność z żeglowania i wypoczynku nad wodą czy turystyki górskiej.

ŹRÓDŁOPZU