Zmiana na stanowisku Prezesa Zarządu ERGO Hestii od 2023 roku

Piotr Maria Śliwicki, Prezes Zarządu ERGO Hestii poinformował, że pozostanie na swoim stanowisku do końca bieżącego roku. Jednocześnie od 1 stycznia 2023 roku kandydatem do przejęcia obowiązków Prezesa Zarządu jest Pan Artur Borowiński, który posiada 20-letnie doświadczenie w ubezpieczeniach, a od 2014 roku jest Prezesem Zarządu Compensa TU SA VIG i Compensa TUnŻ SA VIG.  Zmiany w Zarządzie wymagają podjęcia formalnych decyzji przez Rady Nadzorcze Spółek oraz uzyskania zgód Komisji Nadzoru Finansowego.

Piotr Maria Śliwicki jest związany z ERGO Hestią od początku działalności spółki. Nieprzerwanie pełni funkcję Prezesa Zarządów Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń ERGO Hestia SA i Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń na Życie ERGO Hestia SA.

– Po ponad 31 latach intensywnej pracy w Zarządzie ERGO Hestii podjąłem osobistą decyzję o zakończeniu kariery w spółce. Planowałem ją od dłuższego czasu. Chciałem jednak doprowadzić do końca proces rozszerzenia zarządu, a także mieć wpływ na wybór nowego Prezesa Zarządu – mówi Piotr Maria Śliwicki. – Hestia, którą zostawiam w rękach Artura Borowińskiego ma stabilną pozycję na rynku zarówno pod względem portfela, pośredników jak i samej kadry. Szczególną wartością jest nie tylko stabilność struktury zarządzania, ale przede wszystkim oparcie jej na wychowankach Hestii. Artur wielokrotnie udowodnił swoje kompetencje i mam zaufanie do jakości jego zarządzania. Cieszę się, że mogę pożegnać się z firmą, kiedy jest ona w najlepszej możliwej kondycji. Odchodzę w roku, w którym wypłaciliśmy rekordową dywidendę i możemy pochwalić się najlepszymi w historii wynikami finansowymi.

– W imieniu całej Rady Nadzorczej dziękuję Piotrowi Marii Śliwickiemu za wybitne osiągnięcia w ERGO Hestii. Pod jego kierownictwem ERGO Hestia, jako spółka zależna Grupy ERGO, stała się najsilniejszym po niemieckim rynku krajowym, kontrybutorem zysków w ERGO. Za to zasługuje na szacunek i wielkie podziękowania. Życzę mu wszystkiego najlepszego w przyszłości. Jednocześnie cieszę się, że stanowisko Prezesa Zarządu ERGO Hestii obejmie Artur Borowiński, którego kwalifikacje są idealne do realizacji tego odpowiedzialnego zadania – mówi Heiko Stüber, Przewodniczący Rady Nadzorczej ERGO Hestii i Dyrektor Finansowy Grupy ERGO.

– Praca z Piotrem Marią Śliwickim była dla mnie zaszczytem. Życzę mu wszystkiego najlepszego w przyszłości, jednocześnie z przyjemnością powitamy na pokładzie Artura Borowińskiego, jako planowanego następcę. Artur Borowiński posiada szerokie i istotne doświadczenie w branży ubezpieczeniowej w Polsce. Jestem głęboko przekonany, że pod jego kierownictwem Zarząd będzie kontynuował historię sukcesu i rozwoju ERGO Hestii – dodaje Oliver Willmes, COO ERGO International, odpowiedzialny za kierowanie działalnością międzynarodową Grupy ERGO.

Piotr Maria Śliwicki kieruje firmą ubezpieczeniową od ponad 31 lat. Wprowadził ERGO Hestię na podium największych towarzystw ubezpieczeń w Polsce. ERGO Hestia jest jednocześnie najsilniejszym przedstawicielem międzynarodowej Grupy ERGO. Prezes Piotr Maria Śliwicki otrzymał m.in. tytuły „Człowieka Dekady Polskich Ubezpieczeń”, „Człowieka 15-lecia Polskich Ubezpieczeń”, czy wreszcie „Człowieka 30-lecia Polskich Ubezpieczeń”. Za wkład w rozwój polskiego rynku ubezpieczeń otrzymał Złoty Krzyż Zasługi, Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski i Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski. Jest inicjatorem i współtwórcą Komisji Dobrych Praktyk Polskiej Izby Ubezpieczeń i przewodniczącym jej pierwszego składu w latach 2009-2014. Jako jedyny Polak w historii jest członkiem elitarnego Komitetu Organizacyjnego najważniejszego światowego forum branży ubezpieczeniowo-reasekuracyjnej Rendez-Vous de Septembre w Monte Carlo.

Mecenas wielu przedsięwzięć w dziedzinie odpowiedzialności społecznej biznesu, m.in. Nagrody Znaku i Hestii im. księdza Józefa Tischnera. Z jego inicjatywy powstały dwie fundacje: Fundacja ERGO Hestii na rzecz integracji zawodowej osób z niepełnosprawnością Integralia oraz Fundacja Artystyczna Podróż Hestii, od ponad 20 lat wspierająca rozwój młodej polskiej sztuki.

– Objęcie stanowiska po Piotrze Marii Śliwickim to absolutny zaszczyt. Cieszę się, że dołączę do tak silnej i renomowanej firmy ubezpieczeniowej. ERGO Hestia jest mocno ukierunkowana na sprzedaż i obsługę klienta oraz wyróżnia się wyjątkową kulturą pracowniczą. Nie mogę doczekać się współpracy z fantastycznymi zespołami Hestii, z którymi będziemy rozwijać innowacje i tworzyć wyjątkową wartość dla naszych klientów, partnerów sprzedażowych, udziałowców i interesariuszy – mówi Artur Borowiński.

Artur Borowiński do 30 września 2022 r. jest Prezesem Zarządu obydwu spółek Compensy oraz członkiem Rad Nadzorczych kilku firm ubezpieczeniowych i TFI należących do Vienna Insurance Group w Polsce i krajach bałtyckich. Zanim został mianowany Prezesem Compensy w 2014 roku, pełnił już kilka odpowiedzialnych stanowisk na poziomie Zarządu w spółkach ubezpieczeniowych należących do Vienna Insurance Group w Rumunii i Polsce z szerokim zakresem obowiązków zarówno w ubezpieczeniach majątkowych jak i na życie. Przygodę z ubezpieczeniami rozpoczął w Grupie VIG w 2000 roku i angażując się w wiele projektów awansował wewnętrznie dochodząc do obecnie zajmowanych funkcji. Jest absolwentem Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.

ŹRÓDŁOERGO Hestia