Zmiany w zarządzie PZU SA

Rada Nadzorcza PZU SA w dniu 28 sierpnia br. powołała w skład zarządu spółki Tomasza Tarkowskiego. Tym samym zakończyła postępowanie kwalifikacyjne na członka zarządu PZU SA odpowiedzialnego za nadzorowanie obszarów operacji oraz obsługi szkód i świadczeń. Powołanie następuje od dnia 2 grudnia 2024 r. Jednocześnie Rada Nadzorcza podjęła uchwałę w sprawie delegowania członka Rady Nadzorczej PZU SA Wojciecha Olejniczaka do czasowego wykonywania czynności członka zarządu PZU SA od dnia 2 września 2024 r. na okres 3 miesięcy. Rada podjęła także decyzję o odwołaniu Macieja Rapkiewicza z zarządu PZU SA.

– Cieszę się, że tak uznany w branży ubezpieczeniowej profesjonalista jak Tomasz Tarkowski powraca do PZU i dołącza do naszego zespołu. To ogromne wzmocnienie dla obszaru obsługi szkód i świadczeń, który jest przecież kluczowy w tej branży. Chciałbym, aby dla Grupy PZU pracowali dziś naprawdę topowi menedżerowie  – mówi Artur Olech, prezes PZU SA.

Tomasz Tarkowski

Większość życia zawodowego (1996-2016) związany z Grupą PZU, w której przeszedł przez wszystkie poziomy operacyjne i zarządcze w obszarze likwidacji szkód – począwszy od specjalisty przez dyrektora centrum likwidacji szkód do członka zarządu. W latach 2007-2011 jako członek zarządu PZU Ukraina odpowiadał za obszar likwidacji szkód, zarządzania produktami i oceny ryzyka. Następnie wszedł do zarządu PZU oraz PZU Życie i kierował pionem likwidacji szkód i świadczeń. Przez kilka miesięcy 2016 r. był też prezesem zarządu Link4.

W kolejnych latach pracował m.in. dla ERGO Hestii, gdzie odpowiadał za wdrożenie nowoczesnych rozwiązań w procesie likwidacji szkód w spółkach ERGO w Polsce i w krajach bałtyckich, następnie zarządzał spółką ControlExpert Polska, dostarczającą usługi i technologie dla likwidacji szkód. Od kwietnia 2022 r. pełni funkcję dyrektora zarządzającego w UNIQA TU oraz UNIQA TU na Życie, odpowiedzialnego za Pion Odszkodowań i Świadczeń, obejmujący także obszar windykacji roszczeń regresowych i obsługę spraw sądowych.

Jest absolwentem Wydziału Samochodów i Maszyn Roboczych Politechniki Warszawskiej oraz Wyższej Szkoły Ubezpieczeń i Bankowości. Ukończył również studia podyplomowe „Bezpieczeństwo ruchu drogowego” na Wojskowej Akademii Technicznej, „Ubezpieczenia Gospodarcze” na Akademii Ekonomicznej w Krakowie, „Psychologia zarządzania personelem” na Uniwersytecie Warszawskim oraz Advanced Management Program w IESE Business School.

ŹRÓDŁOPZU